ABBA – De svenska stilikonerna

Abba må i första hand vara kända för sin musik, men deras ikoniska scenkläder ligger inte långt efter. Be någon att tänka på Abba och beskriva vad de ser, och personen kommer förmodligen att kunna räkna upp en lång lista på extravaganta overaller, utsvängda byxor, glitter och glamour eller draperade boho chic-kostymer. Abbas stil drog inspiration från hela världen, och inspirerade i sin tur en hel värld.

Abbas look blev så ikonisk att det under 80-talet till och med tillverkades dockor i deras avbild. Idag går dessa för många hundralappar på auktion, men den som känner sig kreativ kan pröva sig på att sy egna Abba-kläder till sina barbiedockor.

Kanske mest känd är de kläder Abba bar under Eurovision Song Contest år 1974, då de vann med låten ”Waterloo”. Alla typiska Abba-attribut fanns med: blanka tyger, lårhöga stövlar, stickade mössor, paljetter och starka färger. Men gruppen har synts i många iögonfallande och skiftande stilar både före och efter; på scen såväl som privat.

Ett annat klassiskt exempel är kattklänningarna, klänningar som bars av Anni-Frid och Agnetha under presskonferenser och inspelningen av ”Abba: Made in Sweden for export”. Stora kattfigurer, en blå och en gul, var trycka på respektive klänning och baserades på en idé av Anni-Frid själv. Klänningarna, med långa kjolar som var avtagbara och på ett ögonblick kunde förvandlas till kortklänningar som visade upp sångerskornas ben och lårhöga stövlar, blev så välkända att de bland annat förevigats då Madame Tussaud’s i London tog fram vaxfigurer av gruppen.

Björn och Benny har förstås även de haft sina ikoniska mode-ögonblick med tighta brallor, färgstarka scarves, snickarbyxor och mycket annat. Som mest iögonfallande är kanske gruppen då alla fyra medlemmar bär matchande outfits, oavsett om det är på pricken likadana japanska kimonos eller helt enkelt samma färgskala rakt igenom: ett tilltag som gav bandet smeknamnet ”the white group” i Australien där de framträdde i helt vita kläder.

Annars verkar Abbas ledord ha varit ju pråligare desto bättre. Paljetter, glitter, satin och en allmän ”larger than life”-känsla var stort under 70-talet i och med discons intåg, och Abba var kanske de största ledstjärnorna vad gällde att pusha för trenden och dra den till sin spets. Det är nästintill omöjligt att föreställa sig vad 70-talet skulle ha varit, både med tanke på musik och mode, om det inte vore för Abba och deras trendsättande stjärnstatus och vågade klädval.

Abbas inflytande lever kvar i modevärlden, om än något nedtonat för att passa även i vardagen utanför scenen. För inte så många år sedan var till exempel virkade hättor likt Agnethas under Waterloo-framträdandet, vilka passande nog i folkmun ofta kallas just ”abbamössor”, något som syntes både på barn och vuxna, med eller utan paljetter.

Mode går som vi vet i cykler, och nu, inte minst med succén av både Mamma Mia-filmen och dess uppföljare färskt i minnet, kan det väl vara dags att återuppliva de utsvängda overallerna, satinskjortorna och kattklänningarna?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight