Abba, en svensk framgångsrik musikexport

Abba är ett klassiskt svenskt popband som hade sina glansdagar på 1970-talet och 1980-talet. Abba slog igenom stort i melodifestivalen och sedan i den europeiska tävlingen Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Redan innan dess hade Abba dock börjat turnéra omkring i svenska folkparker och försöka bygga upp sin repertoar och sitt rykte. Men det var med låten Waterloo i Euovision Song Contest i England som Abba vann stort och påbörjade resan mot att bli ett internationellt väldigt uppskattat band. Särskilt i länder som England och Australien, och så givetvis Sverige, var Abba väldigt stora. I USA blev Abba aldrig lika populära. Där blev Dancing Queen den enda låten med Abba som tog sig hela vägen upp på plats nummer ett på Billboardlistan.

Abba blev väldigt stora och gjorde flera framgångsrika plattor. De åkte på turnéer i bland annat Australien och Japan och det gjordes en långfilm som handlade om Abbas turné i Australien. Med massor av hitlåtar som till exempel Money, Money, Money, The Winner Takes it All, Super Trooper och Mama Mia för att nämna några hann Abba bygga upp en rejäl låtskatt under sina många år.

Låtarna finns kvar men de två förhållandena inom gruppen sprack. Både Anne-Frid och Agneta var tillsammans med de två killarna i gruppen. Tjejerna i gruppen stod mest för sång, dans och själva scenframträdandet. Låtskrivandet var det främst Björn och Benny som låg bakom. Efter Abba gick de vidare på samma spår genom att skriva låtar, dock inte främst till artister, utan i första hand till musikaler av olika slag. Musikalen Chess var först ut. På 1980-talet hade den premiär och innehåller låtar som Anthem och One night in Bangkok. En lite mer dramatisk musikal var Kristina från Duvemåla som istället för schacktävlingar handlar om svenskar som emmigrerade till Amerika. Därefter dök musikalen Mama Mia upp, som innehåller klassiska Abba-låtar som binds samman av en handling. Mamma Mia-musikalen har även blivit film med bland andra Meryl Streep och Stellan Skarsgård i huvudrollerna.

Abba blev berömda för sina scenkläder som designades speciellt för Abba och ofta bestod av mycket färger och paljetter. Om man till exempel tittar på Agnetas scenkläder har hon ofta en ljusblå eller turkos dräkt på sig med gott om glittriga detaljer. En annan sak som man ofta kunde notera var motiv med katter på Abbas kläder. Fina kläder är trevligt och något annat som man gärna köper är parfym online vilket man kan hitta i olika nätbutiker eller i ett vanligt varuhus. Går man in på den officiella sidan för det nya museum om Abba som har byggts i Stockholm hittar man kläder med Abba-motiv. Abba-muséet är ett av flera muséer i Stockholmsutbud av muséer.

Abba blev även välkända för sina musikvideos. Abbas musikvideor var något som de använde i sin marknadsföring under en tid när det inte var vanligt med påkostade musikvideor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight