Abbas återförening

Abba – bestående av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad – är ett känt svenskt band som har sålt mer än 400 miljoner skivor över hela världen. Bandet är därmed Sveriges mest framgångsrika band någonsin. Bandet var aktivt under tio år och när bandet var som störst tog de en paus – och därefter återförenades aldrig bandet för något nytt album. Trots att bandet erbjöds rekordsumman tio miljoner dollar för en återföreningsturné år 2000 har bandet inte återförenats för en turné. Motiveringen var att de inte ville göra sina fans besvikna.

Diskret återförening blev världsnyhet

Men så under sommaren 2016 sammanstrålade alla fyra under en privat sammankomst på Berns salonger i Stockholm. Abbas återförening blev en världsnyhet. Anledningen till sammankomsten var att Björn Ulvaeus och Benny Andersson firade 50 år som kolleger och Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad tog tillfället i akt för att framföra en låt till dem. Efter detta stod alla fyra på scenen och sjöng ”The Way Old Friends Do”. Det var hela 30 år sedan bandet tidigare sjöng tillsammans på en scen. Och trots att medlemmarna ständigt får frågan om återförening live så är de klara med att det aldrig kommer att ske igen.

Mycket mer än bara deras album

Abba var den första popgruppen från Kontinentaleuropa att nå stor framgång i de engelskspråkiga länderna. Dessutom fick de även framgång i de spansktalande länderna efter att de spelade in några av låtarna på spanska. Idag har deras musik fått ett uppsving i och med filmen Mamma Mia som fick en stor framgång när den kom 2008. 2013 öppnades ett Abba-museum i Stockholm. I oktober 2016 kom nyheten att bandet återförenas i ett ännu hemligt projekt som kommer att presenteras 2017. Den enda beskrivningen som finns för detta projekt är att det är en ”digital underhållningsupplevelse”. Men sedan tidigare har bandet förnekat att det handlar om en turné.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight