Mamma Mia – hitlåten som blev både en musikal och film

 

Mamma Mia är en av den svenska popgruppen ABBAs mest kända sånger. Förutom att bringa framgång till musikgruppen, så har sången också nästintill fått ett eget liv. Den har nämligen inspirerat många andra kreativa människor och utgör basen för både en film och en musikal. Det är inte många sånger som man kan säga detta om en låt. Kort sagt har denna fantastiska hitlåt skänkt glädje och underhållning till en stor mängd människor genom årens gång.

Musikalen

NY_Broadway_01Musikalen var den version som släpptes allra först. Här får man följa den unga Sofie som snart skall gifta sig. Hon har dock ett problem – hon vet inte vem hennes pappa är, så hon har ingen som kan föra henne ner till altaret under vigseln. Hon tjuvläser dock sin mammas dagbok och kommer fram till att det måste vara en av de tre män som hennes mamma dejtade innan hon föddes. Hon bjuder in dem alla till bröllopet för att på så sätt försöka luska ut vem av dem som är hennes pappa. Detta vet dock hennes mamma inte om och hon blir naturligtvis mycket förvånad när de alla tre dyker upp på en och samma gång. Under musikalens gång uppstår sedan en rad förvirringar och förväxlingar innan den slutgiltiga upplösningen – som inte skall avslöjas här av respekt för er som ännu inte haft den stora glädjen att se denna härliga musikal. Musikalen består av en blandning mellan både kända och mindre kända sånger från ABBAs repertoar.

1200px-Mamma_Mia_at_Mogador,_ParisFilmen

Filmen med samma namn som låten hade premiär år 2008. Filmversionen bygger på musikalen Mamma Mia och precis som sin föregångare baseras den på inte bara en, utan flera, av ABBAs mest populära sånger. Handlingen är i stort sett den samma som i musikalen, även om den självklart varit tvungen att anpassas något för att passa filmformatet bättre. Det är en musikalfilm, där handlingen skapats för att passa kring de sånger som den kända gruppen sjungit under åren. Filmen var ett samarbete mellan flera länder och några av de allra största och mest kända skådespelarna deltog i projektet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight