The Visitors – ABBAs sista album

ABBA hann under sin karriär ge ut åtta framgångsrika studioalbum, varav det åttonde och sista var The Visitors. Jämfört med tidigare album som ABBA gett ut var The Visitors det minst framgångsrika, men fick trots det bra recensioner och sålde väl i stora delar av världen.

ABBA hade vid det här laget redan börjat brytas upp – Benny och Anni-Frid var i mitten av en skilsmässa, och mindre än ett år efter att albumet släpptes (den 30 november 1981) spelade gruppen in sin sista låt någonsin tillsammans. Detta var något som märktes både i musiken och i låttexterna. The Visitors var utan tvekan ABBAs ”mörkaste” album, och många ser det som en strävan efter mer komplex och mogen musik än den lättsmälta pop de skapat dittills. Bland de teman som återfinns i albumets låtar hittar man bland annat separation, ensamhet och isolering samt en låt om Sovjetdissidenter (titellåten ”The Visitors”, albumets första spår). Det sistnämnda var självklart ett mycket aktuellt ämne, då skivan släpptes under Kalla kriget. Separationstemat är tydligt i låtar som ”When All Is Said and Done” och ”One of Us”. Benny och Anni-Frid hade meddelat att de skulle separera bara en månad innan gruppen gick in i studion för att påbörja inspelningen, så det är inte konstigt att detta märks på albumet. ”One of Us” var för övrigt albumets stora hitsingel.abba_-_the_visitors_deluxe_edition

The Visitors var historiskt på fler sätt än att det var ABBAs sista album. Det var till exempel ett av de första albumen någonsin som spelades in och mixades digitalt, och det var den allra första skivan någonsin som släpptes i det nya CD-formatet år 1982. Hela albumet har sedan dess getts ut igen tre gånger efter att en remaster har gjorts digitalt.

Även om ABBAs sista studioalbum släpptes för mer än 30 år sedan, är gruppen fortfarande populär världen över idag, och nya generationer musikälskare upptäcker ständigt den svenska popkvartetten. Om ditt barn älskar ABBA, och du letar efter kläder som liknar någon av deras ikoniska scenklädslar till ditt barn, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder online, så att du kan hitta just ett sådant ABBA-liknande plagg som ditt barn vill ha.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight