ABBA: The Movie

Även om de flesta framförallt tänker på musikalen och filmen Mamma Mia! när man nämner en ABBA-film idag, fanns det en annan ABBA-film som kom ut långt före Björn och Benny skrev musikalen Mamma Mia!. Det handlar om ABBA: The Movie, som kom ut år 1977. Filmen är till mesta delen en dokumentär om ABBA:s turné i Australien, men har också spelfilmselement i form av en handling som knyter ihop bilderna från ABBA:s konserter under turnén. Filmen, som regisserades av Lasse Hallström, har blivit en kultfilm bland ABBA-fans, inte minst på grund av att den innehåller låten ”Get on the Carousel”, som inte går att hitta någon annanstans. Filmen släpptes i samband med ABBA:s femte album, ABBA: The Album, och många låtar från albumet förekommer således också i filmen.

Den handling som finns i filmen går ut på att tittaren får följa radioreportern Ashley Wallace, spelad av Robert Hughes, som får i uppdrag av sin chef att göra en djupgående intervju med ABBA, som ska sändas samma dag som de lämnar Australien. På grund av att Wallace glömmer sitt presskort inför intervjun får han dock inte komma i kontakt med ABBA, varpå en vild jakt genom Australien följer, då Wallace förföljer ABBA på deras turné via Sydney, Perth, Adelaide och Melbourne, och försöker komma i kontakt med bandet på olika sätt. Han blir oftast stoppad av ABBA:s livvakt, spelad av Tom Oliver. Under sin resa intervjuar Wallace människor han möter vid konserterna, och frågar dem varför de tycker om ABBA. Filmen slutar med att Wallace, just när han har gett upp hoppet, stöter på ABBA i en hiss av en slump, och de går med på att ge honom en intervju. Han lyckas således sända intervjun precis i tid för sin deadline.abbamovieposter

De som spelar sig själva i filmen är, förutom Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, även Stig Anderson, gruppens manager. Wallace stöter på Anderson i foajén till gruppens hotell, när han fortfarande jagar efter en intervju, och Anderson går med på att hjälpa honom. Wallace försover sig dock, och missar tillfället.

Hallström har kommenterat filmens handling med att den ”skapades på planet på väg till Australien”. Den mesta handlingen spelades in i Australien, men vissa extrascener spelades in i Sverige (men ska fortfarande föreställa utspela sig i Australien).

Om du vill slå dig ned i soffan för att njuta av ABBA: The Movie, behöver du förutom filmen också ett bra soffbord för att kunna duka upp lite dryck och tilltugg inför filmvisningen. Du hittar soffbord för alla smaker på Furniturebox.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight