ABBAs kläder

 

 

 

ABBA är ett av vår tids mest framgångsrika och populära popband. Den svenska gruppen tog världen med storm under 70-talet och en bit in på det tidiga 80-talet. Bandet blev så klart så stort på grund av sin musik, men det finns även en hel del andra faktorer som bidrog till deras enorma popularitet. Dels var det de personliga relationerna mellan medlemmarna i bandet, att gruppen bestod av två gifta par ökade bara fansens intresse. En annan viktig sak var naturligtvis bandets speciella klädstil.

Den speciella ABBA-stilen

1200px-ABBA-_The_Museum_(Waterloo)Det är inget snack om saken att ABBA verkligen var unika i sitt uttryck. Varje scenklädsel var unik och genomtänkt och det fanns en röd tråd som löpte genom alla medlemmars outfits. Detta behövde inte innebära att alla bandets medlemmar såg exakt likadana ut, tvärtom. De fick alla en individuell klädsel, men dessa klädslar hölls ändå ihop av ett gemensamt tema. Ofta hade Björn och Benny scenkläder som liknande varandra medan Agneta och Anni-Frids kläder hade samma stil. Ett exempel på detta är de berömda kattkostymerna som bandet bar på ett omslag till en av sina skivor.

Paljetter, färg, glitter och glamour

Designerna bakom bandets klädsel höll verkligen inte tillbaka, utan artisternas kläder var iögonfallande och gärna i klara färger och med mycket glitter och glamour. Paljetter och metallicinslag var också vanligt. Dessutom kom bandets genombrott under det ljuva 70-talet, vilket naturligtvis innebar inslag av det mode som var i ropet under denna period. ABBA sågs ofta i tighta byxor med otroligt utsvängda ben, höga midjor och naturligtvis skor med skyhöga platåsulor.

Owe Sandström

Designern och kreatören bakom ABBAs unika och karakteristiska kläder heter Ove Sandström. Han är den som skapade alla kläder som ABBA hade på sig när de uppträdde, gjorde framträdanden i media och var ute på turné. Kläddesignern jobbade med gruppen under hela deras aktiva karaktär. Det finns dock ett undantag, det var inte Owe som stod bakom de scenkläder som ABBA bar när de vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 med låten Waterloo. Dessa ikoniska utstyrslar skapades i stället av Inger Svenneke.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight