”Waterloo” – sången som startade ABBA:s karriär

När man ser tillbaka på ABBA:s otroliga internationella framgångar, skulle nog många säga att det hela började med en särskild sång, framförd vid ett särskilt tillfälle, nämligen ”Waterloo”, som ABBA framförde som Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest år 1974.

Det som idag ses som en självklar vinst för ABBA var då inte fallet. ABBA var till exempel inte ens säkra på att de skulle välja ”Waterloo” som sitt bidrag till Melodifestivalen det året, då de valde mellan den och ”Hasta Mañana”. Till slut blev den dock ”Waterloo”, och ABBA vann den svenska uttagningen i form av Melodifestivalen med marginal: de fick 302 poäng efter omröstningen, medan Lasse Berghagens bidrag ”Min kärlekssång till dig”, som placerade sig på andra plats, fick 211 poäng.abba_-_toppop_1974_1

ABBA blev snabbt favoriter i Eurovision Song Contest. Det österrikiska tv-bolaget ORF anordnade till exempel en egen omröstning för sina tittare, eftersom Österrike inte medverkade i tävlingen, där tittarna kunde ringa in sina favoriter redan medan bidragen framfördes. ABBA vann i denna omröstning, vilket också skulle visa sig bli resultatet i tävlingens faktiska omröstning senare: Sverige vann med 24 poäng, följt av Italiens bidrag ”Si” som fick 18 poäng.

Låtens popularitet i Eurovision-sammanhang har inte heller minskat med tiden – snarare har den blivit större. När ESC firade sitt 50-årsjubileum år 2005 röstade de europeiska tv-tittarna fram ”Waterloo” som den bästa Eurovision-låten dittills under tävlingens historia. Waterloo placerade sig också på höga placeringar på topplistor runt om i världen efter tävlingen, och katapulterade ABBA till en internationell musikkarriär.

Förutom själva sången var det även mycket annat kring ABBA:s framträdande av ”Waterloo” som väckte uppmärksamhet, inte minst deras scenkläder – allt från Agnethas blå velourjacka och sidenbyxor till de kedjor och det glitter som dekorerades allas kläder och Björns gitarr formad som en stjärna. Iögonenfallande scenkläder har sedan dess som bekant blivit ett signum för ABBA, men till vardags bar till och med de mer neutrala plagg. Man kunde till exempel se både Björn och Benny i en klassisk skinnjacka. Om du själv letar efter en klassisk skinnjacka, herr, ska du gå in på Outletsverige.se, där du inte bara kan få den till ett bra pris, utan säkerligen hitta en modell som passar just dig.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight